Energierekening 2019 fors duurder

thermostaat
Het kabinet gebruikte op Prinsjesdag 2018 foute en gedateerde gegevens om de kosten voor gas en elektra voor burgers te ramen. De energierekening van huishoudens valt daardoor in 2019 aanmerkelijk hoger uit. De prognose klopte niet, zo bleek in februari 2019.Toen maakte het CBS bekend dat de energierekening in 2019 met bijna 350 euro zou stijgen. Dat was fors meer dan het kabinet aanvankelijk had geraamd. Een pijnlijke misrekening. Eerdere kritiek op de cijfers van het kabinet deed staatssecretaris Keijzer af als ‘bangmakerij’.


Legt kabinet kosten energietransitie toch bij burger?

De blunder ontstond doordat het Planbureau voor de Leefomgeving geen tijd had voor een energieverkenning in 2018. Het kabinet baseerde zich dus op gegevens uit 2017. Daardoor zag men de stijging van de marktprijzen voor stroom en gas niet aankomen. De fors hogere energierekening die huishoudens uiteindelijk kregen gepresenteerd, is een bron van veel ergernis. Koren op de molen voor critici die beweren dat men de kosten voor de energietransitie eenzijdig bij de burgers legt. Het is duidelijk dat deze misrekening niet bijdraagt aan meer draagvlak in de maatschappij voor verduurzaming.


Energienota: voor de helft belasting en heffingen

Een gemiddeld huishouden is in 2019 pakweg 334 euro meer kwijt aan gas en stroom dan in 2018. Per maand is men daardoor circa 28 euro duurder uit. Dat de energierekening voor 2019 flink hoger uitvalt, is voornamelijk te wijten aan hogere belastingen. Die nemen bijna de helft (47%) van de prijsstijging voor hun rekening.

Extra inkomsten voor de staatskas

Doordat men uitging van foute cijfers, zou het volgens het kabinet wel meevallen met de energierekening voor 2019. Uitgelezen kans dus voor extra fiscale maatregelen om de staatskas te spekken:
  • een forse verhoging van de energiebelasting; 
  • een verlaging van de heffingskorting voor elektriciteitsaansluitingen; 
  • een verhoging van de zogenaamde heffing opslag duurzame energie (ODE);
  • trouwens, over de totale energienota, dus inclusief energiebelasting, moet men ook nog eens 21% btw betalen.




Stroom en gas nergens in Europa zo duur als bij ons

De energietarieven liggen in ons land ver boven het Europese gemiddelde. Dat toont een analyse door Energievergelijk.nl aan:

  • stroom is 28 procent duurder dan elders in Europa;
  • voor gas betalen we 19,7 procent meer. 

Vooral de hoge prijs voor gas in Nederland is opmerkelijk. Dat heeft vooral te maken met de hoge belastingen. Meer dan de helft van onze gasrekening bestaat uit energiebelasting en btw. Volgens de onderzoekers is dat nergens in Europa zo hoog. Met hoge belastingen en subsidies op isolatie en duurzame verwarming wil de staat in 2050 een maatschappij vrij van aardgas realiseren.

Beloofde koopkrachtstijging blijft intact

Minister Wiebes moest zich in de Kamer verantwoorden voor de misser. Ook moest hij uitleggen welke gevolgen die voor de koopkracht had. Hij gaf toe dat een verkeerd beeld was geschetst over de nieuwe energierekening. Toch nam hij aan dat de beloofde koopkrachtstijging intact zou blijven. ,,Het leven bestaat immers uit meer dan energie alleen’’. Hogere energielasten vallen weg tegen andere kosten die lager zijn dan gepland. Het Nibud onderschreef trouwens die bewering. Energie vormt maar een fractie op de totale begroting.

Via energierekening jaagt men burgers op hogere kosten

Het is niet te bevatten dat het kabinet huishoudens via de energienota op hoge kosten jaagt. Men zoekt toch ook draagvlak voor het klimaatbeleid. En men vraagt van de burger onder meer om te investeren in:




Belastingverhoging draagt niks bij aan vergroening


Dan moet men niet aankomen met een belastingverhoging die niks bijdraagt aan vergroening. Want ieder van ons moet immers koken en zijn woning verwarmen. Als de beloofde koopkrachtverbetering onverhoopt toch achterwege blijft, komen burgers in verzet. Zou Rutte ooit gehoord hebben van ‘een dooie mus’?

Reacties