Waarom moeten we van het gas af?

De winning van aardgas zorgt voor onstabiele situaties in de Groningse bodem. Dat gaat gepaard met hevige bevingen, muren die scheuren en huizen die men onbewoonbaar moet verklaren. Een ander zwaarwegend argument is, dat ons land de internationaal gestelde klimaatdoelen moet halen. Doen we dat niet, dan moeten we ons opmaken voor boetes die in de miljoenen kunnen lopen. We moeten dus van het gas af. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.



Gasvoorraden en gasverbruik in Nederland


Veruit de grootste Nederlandse gasreserves bevinden zich bij Slochteren in Groningen. Maar men wint ook aardgas uit talloze andere gasvelden door het hele land. Sinds het midden van de jaren ’70 bedraagt de gasproductie pakweg 80 miljard m3 per jaar. Meer dan de helft daarvan voeren we uit naar het buitenland. Het is een feit de gasvoorraden gestaag teruglopen. Toch zouden we naar schatting nog 50 jaar gas kunnen winnen uit de beschikbare aardgasvelden. We kunnen nog tot 2070 vooruit!

Waarom dan toch van het gas af? 


Het winnen van aardgas veroorzaakt instabiliteit in de Groningse bodem. Dat verstoorde evenwicht is de oorzaak van hevige bevingen. De gevolgen zijn bekend:

  • muren die scheuren;
  • woningen die men onbewoonbaar moest verklaren. 
Na jarenlange discussie erkent de overheid aansprakelijkheid en gaat men getroffen huizenbezitters schadeloos stellen. De ruime media-aandacht deed de zaak escaleren en het kabinet Rutte schroefde de gasproductie terug.

Voldoen aan de klimaatdoelen


Een ander zwaarwegend argument is dat ons land moet voldoen aan de internationaal gestelde klimaatdoelen. Uiterlijk in 2050 moeten we pakweg 95% minder CO2 uitstoten:

  • op het eerste gezicht komt dat een beter milieu ten goede;
  • maar er is ook een financiĆ«le noodzaak. Houden we ons niet aan de afspraken, dan komt ons dat te staan op boetes van meerdere honderden miljoenen euro’s.



Waarom ligt het thema aardgas zo gevoelig?


Opgeven van onze aardgaswinning gaat niet zonder slag of stoot. Het is een zeer gevoelig thema bij de overheid:
  • enerzijds beschikken de Nederlandse huishoudens dus zelf over goedkoop gas;
  • anderzijds verdient de staat veel geld met de verkoop van aardgas. 
Stoppen we met die aardgaswinning, dan loopt de schatkist jaarlijks ongeveer 19 miljard euro mis. En dan hebben we het toch over bijna 10% van de rijksinkomsten.


Reacties