Stookgedrag belangrijk bij aankoop woning

Thermostaat, bankbiletten en rekenmachine
Wie een huis of appartement wil kopen, kan belangrijke informatie over de te verwachten energiekosten ontlenen aan het energielabel. Maar dat label geeft vaak geen goede indicatie hoeveel men aan stookkosten kwijt zal zijn in de nieuwe woning. Want daarvoor is ook het stookgedrag van de bewoners van belang. Merkwaardig dat kopers lang niet altijd een goed beeld van de stookkosten hebben. Bij financiering van de aankoop zou immers ook het aspect verduurzaming aan de orde kunnen komen.


Duurzaamheid factor van betekenis bij aankoop huis

Wanneer je een huis of appartement koopt, ben je natuurlijk geïnteresseerd in alle technische gegevens van het onroerend goed. Daarbij kijk je niet alleen naar vierkante meters, gebruikte bouwmaterialen en bouwjaar. Duurzaamheid is ook een van de doorslaggevende criteria die je moet controleren voordat je het pand koopt. De sancties tegen Rusland immers, maken energielasten vanaf 2022 een factor van betekenis bij de aankoop van een woning.

Hoe presteert de woning qua energieverbruik?

Bepalend voor de beoordeling daarvan is doorgaans het energielabel. Dat biedt een evaluatie van de energiegegevens: hoe beter het pand presteert op het gebied van energieverbruik, des te lager zijn in theorie de te verwachten energiekosten.

Hoe wordt energielabel vastgesteld?

Bij afgifte van het energielabel kijkt men naar de belangrijkste kengetallen. Denk hierbij aan het bouwjaar, informatie over het type gebouw (zoals een eengezinswoning of een appartementsgebouw), bouwdocumenten en andere technische gegevens, met name over de verwarming in het pand. Op basis hiervan wordt de energiebehoefte berekend en in het energielabel meegenomen.

Kleurcodes energielabel

Hoe ingewikkeld het verzamelen van de gegevens voor het energielabel ook kan zijn, het is gemakkelijk te lezen. In principe werkt de weergave op het label als een stoplicht: 

  • Als de pijl naar het groene gebied wijst, is het te verwachten energieverbruik vrij laag;
  • Als het display geel is, is er ruimte voor verbetering;
  • In het rode gebied moet je voorbereid zijn op hoge energiekosten of een grondige verbouwing.

Stookgedrag bewoners

Maar zelfs met energielabel laat zich het energieverbruik van een nieuwe woning niet gemakkelijk becijferen. Dat wordt in hoge mate bepaald door stookgedrag van de bewoners:
  • zet men de verwarming lager als men van huis gaat?
  • stookt men alleen in de woonkamer of verwarmt men ook andere vertrekken?
  • is men op leeftijd? Dan wil men de thermostaat graag enkele graden hoger instellen.
Dit soort aspecten kan vaak een beter beeld geven van het energieverbruik dan je enkel baseren op het energielabel van het pand.

Reacties