LNG, vloek of zegen

De afkorting LNG staat voor vloeibaar aardgas en komt van het Engelse Liquefied Natural Gas. Aardgas wordt onder hoge druk gecomprimeerd en gekoeld tot minimaal min 162 graden Celsius. Dat maakt het vloeibaar. LNG is kleurloos en geurloos en neemt 600 keer minder ruimte in dan gasvormig aardgas. Daarom loont het om grote hoeveelheden in speciale tankwagens te vervoeren. Een pijpleiding is niet meer nodig. Maar milieuorganisaties hebben grote bedenkingen.


LNG-terminal


Het vloeibaar aardgas wordt op speciale terminals van het vrachtschip gelost. Als het weer in gasvorm is omgezet, kan het overal worden gebruikt waar gewoon aardgas wordt gebruikt, bijvoorbeeld:
  • voor verwarming;
  • in industriële productieprocessen;
  • of om elektriciteit op te wekken.

Drijvende terminals


Omdat het jaren duurt om vaste terminals op te richten, worden "drijvende terminals" opgezet om de kloof te overbruggen. Dit zijn speciale tankers, waarop het LNG direct weer in gasvorm kan worden gebracht. Van daaruit wordt het als normaal aardgas weer afgevoerd door andere schepen of via pijpleidingen. Er zijn 400 tankerladingen LNG nodig om de hoeveelheid aardgas te vervangen die anno 2020 nog door de pijpleidingen vanuit Rusland stroomde. Het doel is een einde te maken aan de afhankelijkheid van Russische olie- en gasvoorraden.

LNG-terminal Rotterdam

In 2021 waren er 37 Europese terminals operationeel, waarvan 26 in de EU. De Europese terminals bevatten momenteel zo'n 241 miljard kubieke meter LNG. Dit dekt ruim 40 procent van de aardgasbehoefte. 

De LNG-terminal in de haven van Rotterdam doet door zijn enorme omvang dienst als LNG-distributeur, als "hub", voor heel Europa.


LNG-tanker

Een LNG-tanker is vaak 300 meter lang en 50 meter breed. Gemiddeld kunnen ze 150.000 kubieke meter vloeibaar gas vervoeren . Dit komt overeen met de jaarlijkse behoefte van 34.000 huishoudens. De grootste van de tankers heeft zelfs een inhoud van 266.000 kubieke meter, dus niet helemaal het dubbele. De opvallende bolvormige tanks aan dek hebben een diameter tot wel 40 meter. De tankers worden meestal aangedreven met een deel van de LNG-lading.


De vloot


De eerste tanker geladen met LNG ging in 1959 de zee op. In 2004 staken er slechts 173 de wereldzeeën over. In 2021 waren dat er al 700. Vanwege de politieke situatie hebben verschillende bedrijven en landen in 2022 meer dan 100 tankers besteld. Ze beleefden de eerste hausse in 1972. Door de oliecrisis was er in die tijd ineens veel vraag naar LNG.

Waar komt LNG vandaan?

De exporterende landen van enige betekenis liggen allemaal buiten Europa: 

  • Australië leidde de wereldwijde export in 2021 met 78,5 miljoen ton;
  • Qatar volgde op de tweede plaats met 77 miljoen ton;
  • de VS kwamen op de derde plaats met 67 miljoen ton; 
  • daarna kwam Rusland met 30 miljoen ton.
 
Noorwegen is het eerste Europese land dat op de 19e plaats staat met 240.000 ton. 


Is LNG duurzaam?


Met name LNG uit de VS en Australië verkrijgt men vaak door middel van een milieubelastend proces onder de naam fracking. Bij fracking wordt een milieubelastend mengsel van water, zand en chemicaliën in diepere rotslagen geperst. Door de druk en de vloeistof barst de steen.  Dit maakt het meer doorlaatbaar voor aardgas of olie. Je moet vaak heel diep boren.

Ook koeling en transport verbruiken veel energie. Daarom waarschuwen milieuorganisaties voor de schadelijke effecten van vloeibaar gas. Uit vergelijkingen blijkt dat de CO2-uitstoot alleen al tot 7,5 keer schadelijker kan zijn voor het klimaat dan gas via een pijpleiding uit bijvoorbeeld Noorwegen.

Afgezien van de bezorgdheid over het milieu, zijn gasleverende staten zoals Qatar ook bekritiseerd omdat ze de mensenrechten niet erkennen, net als Rusland, dat is getroffen door sancties. Al bij al kan vloeibaar aardgas niet volmondig als duurzaam worden aangemerkt.

Hoe gevaarlijk is vloeibaar aardgas?


Tijdens het transport "ontdooit" een deel van het LNG en verdampt het als "boil-off gas". Dit kan vlam vatten. De veiligheidsmaatregelen zijn echter zo hoog dat een dergelijk gevaarlijk incident nog nooit heeft  plaatsgevonden. 

ING versus LPG


Vloeibaar aardgas (LNG) moet niet worden verward met vloeibaar petroleumgas (LPG):

  • Het hier beschreven vloeibaar aardgas LNG bestaat voor 90 procent uit methaan. 
  • LPG kan vloeibaar butaan of propaan zijn, zoals in campingkachels of aanstekers gebruikt.

Reacties