Kan elektrische auto een caravan trekken

Er is een aantal elektrische auto's dat geschikt is om een caravan te trekken, maar het trekgewicht van een elektrische auto is vaak lager dan dat van een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor. Dit betekent dat je misschien niet in staat bent om een zwaardere caravan te trekken met een elektrische auto, of dat je beperkt wordt in hoeveel spullen je mee kunt nemen. Bovendien kan het opladen van de elektrische auto een uitdaging zijn tijdens het trekken van een caravan. Het is dus ook belangrijk om rekening te houden met de actieradius van de auto.


Elektrische auto's met voldoende trekkracht


Onderstaand een aantal auto's dat geschikt is voor het trekken van een caravan:
  • Tesla Model X: De Tesla Model X heeft een trekgewicht van maximaal 2.270 kg en is beschikbaar met verschillende batterijopties, waaronder een 100 kWh-batterij met een actieradius van ongeveer 402 km;
  • Audi e-tron: De Audi e-tron heeft een trekgewicht van maximaal 1.800 kg en is beschikbaar met een batterij van 95 kWh en een actieradius van ongeveer 400 km;
  • Mercedes-Benz EQC: De Mercedes-Benz EQC heeft een trekgewicht van maximaal 1.800 kg en is beschikbaar met een batterij van 80 kWh en een actieradius van ongeveer 450 km;
  • Volvo XC90 Recharge: De Volvo XC90 Recharge heeft een trekgewicht van maximaal 2.000 kg en is beschikbaar met een batterij van 78 kWh en een actieradius van ongeveer 400 km;
  • Jaguar I-PACE: De Jaguar I-PACE heeft een trekgewicht van maximaal 1.800 kg en is beschikbaar met een batterij van 90 kWh en een actieradius van ongeveer 470 km.
Maar er komen steeds meer elektrische modellen op de markt, ook in het middensegment, die lasten van 1500 tot 1600 kilogram kunnen trekken.


Actieradius


In het algemeen hebben elektrische auto's een actieradius van ongeveer 100 tot 450 kilometer op een volle acculading, afhankelijk van het specifieke model. Bij sommige auto's ligt dat zelfs hoger, afhankelijk van de grootte en efficiëntie van de batterij. Bovendien kan die actieradius ook afhankelijk zijn van de rijstijl van de bestuurder, bijvoorbeeld: hoe snel hij rijdt, hoe vaak de auto stopt en start.


Meerverbruik tot 80 procent


Onthoud dat het trekken van een caravan altijd extra energie vraagt van de elektrische auto, waardoor de actieradius kan afnemen. Het kan daarbij gaan om wel 80 procent meerverbruik. Daarom is aan te raden om voldoende stops in te bouwen om de auto op te laden tijdens langere ritten. Realiseer je ook dat de actieradius van een elektrische auto kan op den duur afnemen omdat de batterij van een elektrische auto kan slijten en zijn capaciteit kan verliezen naarmate deze ouder wordt. 

Sommige elektrische auto's kunnen meer dan 500 kilometer afleggen op één enkele lading. Van belang is echter ook dat het bereik kan variëren afhankelijk van de omgeving waarin de auto wordt gebruikt. Het spreekt voor zich dat rijden in de bergen of het gebruik van airconditioning of verwarming van invloed zijn. Het is daarom aan te raden om de actieradius van een elektrische auto te controleren voordat je op reis gaat om ervoor te zorgen dat je genoeg capaciteit hebt voor de geplande route.


Factoren die bereik positief beïnvloeden


Er is een aantal factoren die de actieradius van uw auto positief kunnen beïnvloeden, zoals:
  • een energiebesparende rijstijl;
  • regelmatig onderhoud van de batterij;
  • het rijden op efficiëntere routes.


Elektrische auto bij vorst


In dit verband is het ook goed om te weten dat de omgevingstemperatuur een rol speelt. Zo kan de batterij bij vrieskou minder efficiënt werken.


Opladen in het buitenland


Het opladen van een elektrische auto tijdens een vakantie in het buitenland kan soms een uitdaging zijn, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat en de beschikbaarheid van oplaadpunten. Houd er rekening mee dat dekking van oplaadpunten in sommige landen te wensen over laat. Zoek daarom vooraf uit of er oplaadpunten beschikbaar zijn op (weg naar) uw bestemming. Er zijn verschillende websites en apps waarmee je oplaadpunten in het buitenland kunt vinden, zoals PlugShare en ChargeMap. Of neem contact op met de autofabrikant. Sommige autofabrikanten bieden een lijst met oplaadpunten in het buitenland aan voor hun elektrische auto's.


Juiste adapter


Sommige laadpunten zijn alleen geschikt voor bepaalde merken of types auto's. En sommige landen hebben andere stopcontacten of voltages, dus het is belangrijk om te controleren of uw oplaadkabel daar gebruikt kan worden. Als dat niet het geval is, kan je een reisadapter of een universele oplaadkabel overwegen. Laadpalen met een Type 2-aansluiting zijn trouwens gebruikelijk in Europa. 

Als je van plan bent om langere afstanden te rijden in je elektrische auto tijdens je vakantie, kun je ook overwegen om gebruik te maken van snellaadpunten om je batterij snel op te laden. Houd er wel rekening mee dat de beschikbaarheid van snellaadpunten in sommige landen te wensen overlaat. Controleer ook de kosten: laadpunten in het buitenland kunnen vaak duurder zijn dan in Nederland. Controleer daarom altijd de kosten voordat je begint met opladen.


Maak een plan voor het opladen


Plan je route en maak een plan voor het opladen van je auto. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om op te laden tijdens je vakantie. Plan oplaadstops op momenten dat je toch stilstaat, zoals tijdens het eten of het bezoeken van bezienswaardigheden.

Reacties